dinsdag 26 oktober 2010

Wat je nog niet wist over dromen

Dromen behoren tot de mysterieuze tak van de wetenschap. Betekenen je nachtelijke fantasieën eigenlijk iets en waarom droom je steeds over hetzelfde? Deze tien interessante weetjes werpen een ongekende blik op je dromen.

1. Dromen houden je gezond

Steeds maar over hetzelfde dromen is om gek van te worden? Niet volgens de wetenschap. Dromen houden je psyche net gezond en voorkomen dat je psychomatische stoornissen oploopt. Denk daaraan als je volgende keer midden in een nachtmerrie wakker wordt: je hersenen laten enkel wat stoom af.

2. Foetussen en blinden dromen ook

Het ontbreken van een visueel component betekent niet dat je geen dromen meer hebt. Blinden en foetussen hebben bijvoorbeeld zeer levendige dromen die geluiden, geuren en aanrakingen betrekken.

3. Je droomt niet van een persoon of plaats die je niet kent

De mensen in je dromen zijn dan misschien niet helemaal echt, toch lijken ze vertrouwd. De hersenen zijn in staat om gezichten, plaatsen, gebeurtenissen en gedragingen te mengen. De basis is het echte leven met mensen die je kent of plaatsen waar je geweest bent.

4. Je droomt elke nacht
Elke mentaal stabiele persoon beleeft er wel 4 tot 7 per nacht. Het feit dat je ze niet meer kan herinneren, betekent niets. Volgens wetenschappers vergeten mensen 90 procent van hun dromen.

5. Geneesmiddelen kunnen dromen verbeteren
Sommigen beweren dat geneesmiddelen als nicotinepleisters, supplementen, slaapmiddelen en dergelijke, dromen een ware boost geven.

6. Technische evoluties beïnvloeden dromen
Raar maar waar: vorige generaties die zwart-wit tv keken, hebben zwart/witte of slechts licht gekleurde dromen. In tegenstelling tot de nieuwe generaties kinderen: zij dromen in 'full colour'. Dromen we dan ook binnenkort in High Definition of met Super Surround, zelfs met replay-functie?

7. Mannen dromen vaak over andere mannen
Wees gerust, 's nachts denkt hij niet aan die mooie blonde meid. Veel kans dat hij eerder over zijn baas, loodgieter of vriend droomt. Onderzoek bewijst dat mannen meestal over mannen dromen, terwijl vrouwen even vaak over beide geslachten dromen.

8. Ex-rokers hebben levendige dromen
Nog een reden om nee te zeggen tegen de sigaret: ex-rokers beleven hun droomervaringen intenser, alsof je tegelijk slaapt en toch naar een film kijkt.

9. Mannen dromen actiever en agressiever

Vrouwen dromen positiever dan mannen. Met uitzondering van enkele nachtmerries, schijnen de vrouwelijke nachtelijke escapades vredelievender en gekruid met vrienden en familie. Jongens dromen actiever en agressiever, vaak met minder gekende personen en meer negatieve gevoelens.

10. Moeilijker als je dronken bent
Alcohol vertraagt je hersenen waardoor je zelfs niet meer droomt. De REM-slaap, de fase waarin je droomt, wordt zelfs overgeslagen als je onder invloed bent. Je valt meteen in de diepe faseslaap.

Geen opmerkingen: