zaterdag 13 november 2010

Papieren vliegtuigje maakt foto's van de ruimte

Britse ruimteliefhebbers zijn erin geslaagd om met een papieren vliegtuigje enkele knappe foto's van de ruimte te maken. Een camera schoot de beelden toen het vliegtuig naar de Aarde terugkeerde.
 
Het vliegtuig was gemaakt van vellen papier en uitgerust met een camera. Vervolgens werd het geheel aan een weerballon gevuld met helium gehangen. Die moest het vliegtuigje in de atmosfeer optillen. Na ongeveer 27 kilometer stijgen explodeerde de ballon en begon het vliegtuig aan een vrije val. De camera legde het allemaal vast.

Het project werd eind oktober in de buurt van Madrid gelanceerd. De uitvinders van het vliegtuigje volgden de 90 minuten durende klim met een GPS-systeem. Het was opmerkelijk dat het vliegtuig op slechts 160 kilometer van zijn vertrekpunt opnieuw de grond raakte. Op een klein gaatje in de vleugel na was het vliegtuigje nog in goede staat.

Het Britse amateurteam begon het project als grap, maar uiteindelijk kostte dat grapje hen 9.400 euro. Ze waren echter zelf verrast over het resultaat. Zo hadden ze niet eens verwacht dat ze het vliegtuigje ooit nog zouden terugvinden.

Geen opmerkingen: