dinsdag 9 november 2010

Rokende chimpansee uit Libanese zoo bevrijd

Actievoerders voor dierenrechten hebben in Libanon een chimpansee uit de plaatselijke zoo gered. De twaalf jaar oude Omega was een sensatie, omdat het dier verslaafd was aan sigaretten.
 
Omega is gewend geraakt aan tabak sinds hij vroeger als een soort attractie werd opgevoerd in een restaurant. Daar moest hij onder meer sigaretten roken om de bezoekers te vermaken. Toen de lol er een beetje af was, besloten de uitbaters van de horecazaak om de chimpansee te verpatsen aan een dierentuin.

Bezoekers gooien sigaretten
Bezoekers van de zoo vonden de rokende aap zeer geestig en gooiden daarom regelmatig sigaretten naar Omega. De chimp raapt ze steevast op en slaat vervolgens aan het roken. "De chimpansee rookt nog steeds regelmatig", zegt een wooprdvoerder van de plaatselijke dierenrechtenorganisatie Animals Lebanon.

De groep is er intussen wel in geslaagd om Omega, die nog nooit in een boom klom of met een andere chimpansee in contact kwam, uit zijn ongezonde en dieronvriendelijke omgeving weg te krijgen. Hij wordt nu overgebracht naar een natuurpark in Braziliƫ, waar hem hopelijk een minder schrijnende toekomst wacht.

Geen opmerkingen: