vrijdag 3 december 2010

Mensen kunnen onmogelijk in een rechte lijn lopen

Het is voor mensen onmogelijk om in een rechte lijn te lopen. Het lijkt het perfecte excuus bij de volgende alcoholcontrole, maar er is wel een twist: dit geldt enkel zonder visuele referentiepunten, zoals met een blinddoek om of in een dichte mist. Het weer speelt gek genoeg ook een rol.
 
De Duitse wetenschapper Jan Souman kwam tot die conclusie na enkele experimenten met geblinddoekte vrijwilligers. Zowel in de woestijn als op het strand slaagden de proefpersonen er niet in een uur  lang in een rechte lijn te lopen.

Bewolking versus zon
Een experiment in een bos zonder blinddoeken toonde dan weer aan dat ook het weer een rol speelt. Via een trackingsysteem kon Souman in kaart brengen hoe de proefpersonen liepen. De proefpersonen die liepen op bewolkte dagen (de blauwe lijn), legden een grillig parcours af met verschillende cirkels. Op een zonnige dag slaagde een vrijwilliger er wel in een min of meer recht parcours af te leggen (de gele lijn).

Innerlijk kompas
Zonder extern referentiepunt neemt ons innerlijk kompas het over, maar dat lijkt niet erg betrouwbaar en zeker niet recht. Waarom heeft de mens de neiging om rondjes te lopen? Omdat een hersenhelft dominanter is, en zich dat vertaalt in een neiging tot 'rechts' of 'links'? Of simpeler: omdat niemand twee exact gelijke benen heeft, en dat deze lichte 'helling' over een lange periode grote verschillen oplevert?

Maar geen van deze mogelijke verklaringen hield stand bij een test. Momenteel is het dus een raadsel waarom wij mensen niet in staat zijn in een rechte lijn te lopen.

Geen opmerkingen: