zondag 25 september 2011

Oudste nog rijdende auto te koop

De oudste nog rijdende auto ter wereld staat te koop. Op 7 oktober zal de De Dion Bouton Et Trepardoux Dos-A-Dos Steam Runabout in Londen geveild worden. Verwacht wordt dat de wagen zo'n 1,8 miljoen euro zal opbrengen.
 
Voor u diep in de geldbeugel tast toch nog een paar details over de auto. De oldtimer werd in 1884 gebouwd door de Parijse monteurs Georges Bouton en Charles-Armand Trepardoux. Albert markies de Dion was de koper. Drie jaar later reed Bouton er de eerste autorace van Europa mee, van Parijs naar Versailles en terug. Hij haalde een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur en bereikte een topsnelheid van ongeveer 60 kilometer per uur.

Sneller gaat de wagen niet. Het duurt drie kwartier voor de oldtimer genoeg stoom genereert om te kunnen rijden. Om te tanken heb je kolen nodig en de auto kan slechts 32 kilometer afleggen op één tank van ruim 150 liter water. 'La Marquise' is met een lengte van 2,74 meter niet zo groot en weegt ongeveer 1.000 kilo.

De Dion verkocht zijn auto in 1906 aan legerofficier Henri Doriol. Zijn familie bezat de wagen 81 jaar lang, maar er werd nooit mee gereden. In de jaren 80 werd de auto gerenoveerd.

Geen opmerkingen: