woensdag 12 oktober 2011

De Amerikaanse droom is voorbij

Al weken protesteren duizenden Amerikanen tegen Wall Street. De zeventienjarige Matt Parica is er sinds de eerste dag van 'Occupy Wall Street' bij. "Ik heb jaren gewacht op een actie als deze waarbij mensen eindelijk een vuist maken tegen de hebzucht", legt hij uit.
 
Sinds 17 september pendelt de student tussen Liberty Plaza in het financiële district van Manhattan en Maywood (New Jersey), waar hij bij zijn ouders woont. Hij combineert zijn politiek activisme met muziekstudies aan het Bergen Community College. Zijn vriendin en studiegenote, Mariel Moshiri, vergezelt hem.

Ze vinden net als de andere betogers dat het Amerikaanse politieke systeem corrupt is en de belangen dient van een zeer kleine groep die ongelooflijk rijk is geworden door te speculeren met andermans geld. "De mensen die al het geld bezitten, willen het houden", verklaart Parica. "En de mensen die alle macht in handen hebben, willen die niet afstaan. Maar dat is onhoudbaar."

Geen hoop
Hij is bezorgd over de groei van de financiële sector binnen de Amerikaanse economie nu de globalisering en het verhuizen van banen naar lageloonlanden de productie in de VS verder uithollen. "De mensen in Wall Street verdienen geld door te verhandelen, niet door te produceren."

"Veel van de mensen hier aanwezig zijn arm", verklaart Moshiri. "Ze hebben geen hoop." "De Amerikaanse droom is voorbij", besluit Parica. "We zijn de eerste generatie jongeren die niet kunnen verwachten dat ze het beter zullen hebben dan hun ouders.

Geen opmerkingen: