dinsdag 25 oktober 2011

Haringen laten scheten om in het geheim te communiceren

Bij de mens kan een wind gewoon eens deugd doen, maar bij haringen hebben winden een betekenis. Als de vissen in het geheim willen communiceren, laten ze immers al eens iets vliegen. We willen dan ook niet betrokken raken in een pittige haringdiscussie.

Een haringwind produceert bellen in het water, die op hun beurt voor een geluid van hoge frequentie zorgen dat enkel hoorbaar is voor andere haringen. Op die manier kunnen ze met elkaar communiceren zonder de aandacht van andere vissen te trekken. Ze gebruiken hun geheime codetaal vooral 's nachts wanneer ze een soort schild vormen ter bescherming tegen roofdieren.

De haringen produceren het gas door naar lucht te happen die ze via een kleine opening nabij hun anus weer vrijlaten. Technisch gezien zijn het dus geen echte winden. De conclusie is ook niet nieuw, aangezien de Zweedse marine enkele jaren geleden al geconfronteerd werd met de haringwind. Ze hoorden vreemde geluiden onder water en dachten meteen dat er Russische duikboten in de buurt waren. Wetenschappers konden hen geruststellen, het waren flatulente haringen.

Geen opmerkingen: