maandag 31 oktober 2011

lezen op het toilet

Het blijkt bij navraag een wijdverbreide gewoonte te zijn: leeswerk meenemen naar de wc. Is die routine wel zo onschuldig? Op internet circuleren alarmerende berichten over een verhoogde kans op aambeien.

Het wetenschappelijk onderzoek naar het onderwerp is summier. Er zijn wat kleine studies gedaan en daaruit blijkt dat 30 tot 50 procent van de mensen leest op de wc. Vrouwen zijn in de minderheid.

Onderzoek onder vijfhonderd Israëlische volwassenen, gepubliceerd in Neurogastroenterology & Motility, biedt een profiel van de toiletlezer. Het gaat vaak om een jonge, hoogopgeleide man. Het meest populaire leeswerk zijn kranten, gevolgd door tijdschriften en boeken.

Britse artsen constateerden in 1989 in The Lancet dat toiletlezers langer op de wc zitten en vaker aambeien hebben. Hun theorie: te lang ontspannen van de anus en tegelijkertijd persen vergroot het risico op aambeien. Je moet, kortom, niet te lang over je stoelgang doen.

'Oorzaak en gevolg zijn echter niet duidelijk', zegt Ernst Kuipers, hoogleraar maag-darm-leverziekten aan het Rotterdamse Erasmus MC. 'Lezen mensen omdat het toiletbezoek langer duurt of duurt het toiletbezoek langer omdat ze lezen? Beide opties zijn voorstelbaar. Hetzelfde geldt voor het ontstaan van de aambeien.'

Ook in de Israëlische studie hadden de toiletlezers vaker aambeien dan de niet-lezers, maar dat verschil was niet-significant. De onderzoekers concluderen: lezen is gewoon tijdverdrijf. Alleen een interventiestudie kan duidelijkheid verschaffen, zegt Kuipers, ironisch. 'Je kunt je voorstellen dat mensen zes maanden lang goede lectuur op het toilet krijgen en daarna zes maanden niets te lezen krijgen, waarna toilettijden en aambeiklachten worden genoteerd.'

Gezond toiletgang
Volgens de hoogleraar bestaat er geen medische reden om lezen op het toilet te ontraden. De maag-lever-darmstichting gaat nog verder en wil het toiletlezen zelfs promoten. De stichting publiceert volgende week het grote WC Doeboek om aandacht te vragen voor gezond toiletgedrag. Mensen nemen onvoldoende tijd voor de stoelgang, aldus een woordvoerster.

Het boek heeft een gaatje in de bovenhoek zodat het, net als de moppenboeken van Max Tailleur, in de wc kan worden opgehangen. De sfeer van weleer moet terug op het toilet, aldus de stichting.

Geen opmerkingen: