donderdag 13 oktober 2011

Nepalezen vragen toiletten op Mount Everest

Een Nepalese milieuorganisatie vraagt aan de autoriteiten om mobiele toiletten te plaatsen op de Mount Everest. De organisatie hoopt hiermee te vermijden dat alpinisten het zogenaamde "dak van de wereld" verder vervuilen.
 
"Menselijke uitwerpselen zijn er een groot probleem. Mijn advies is dat als er toiletten beschikbaar zijn, dat deze ook gebruikt zullen worden", aldus Phinjo Sherpa, van de milieuorganisatie Eco Himal. Bijna 4.000 alpinisten hebben sinds 1953 de berg al beklommen, met als resultaat een enorme berg afval, waardoor de Everest ook wel eens de "hoogste vuilnisbelt van de wereld" genoemd wordt.

Volgens Phinjo Sherpa kadert het voorstel voor mobiele toiletten in een omvangrijk plan om het afval op de berg terug te dringen. Eco Everest Expedition, een collectief van Nepalese organisaties die ijveren voor het behoud van de berg, hebben sinds 2008 al 13 ton afval, 400 kilo menselijke uitwerpselen en vier lichamen van de berg gehaald. Er bevindt zich minstens nog 10 ton vuilnis op de Mount Everest.

Geen opmerkingen: