woensdag 19 oktober 2011

Vrouwen moeten verplicht achteraan zitten op NYC-bus

De tijd van rassensegregatie ligt -officieel- ondertussen al een tijdje achter ons, maar op basis van geslacht wordt er nog steeds gediscrimineerd. Zelfs in New York City, waar vrouwen die de B110-bus nemen helemaal achterin moeten gaan zitten.

De B110 is een stadsbus en dus voor iedereen toegankelijk, maar wordt uitgebaat door een private firma om twee chassidische jodenbuurten in de Big Apple te bedienen. Volgens die ultraorthodoxe stroming in het jodendom moeten mannen en vrouwen zoveel mogelijk fysiek contact mijden, en zitten de mannen dus vooraan in de bus en vrouwen achteraan. De nieuwswebsite The New York World mocht dat aan den lijve ondervinden, toen het een vrouw de bus opstuurde. De mannen maanden haar meteen aan naar achter te verhuizen.

Het beleid van de busfirma ligt ondertussen al wel onder vuur. Volgens het Departement of Transportation wordt de lijn dan wel uitgevoerd door een privé-firma, maar het blijft een publieke dienst. "De firma moet dus onze richtlijnen volgen. In dit geval: geen discriminatie op basis van geslacht", klinkt het. De stad New York heeft contact opgenomen met de busfirma.

Geen opmerkingen: