dinsdag 8 november 2011

back-up voor Tokio

De Japanse regering heeft plannen om een tweede Tokio te bouwen. Die stad zou dienst moeten doen als back-up in het geval de Japanse hoofdstad getroffen wordt door een natuurramp. De stad moet verrijzen op de site van de (onpopulaire) Itami-luchthaven, een kleine 500 kilometer ten westen van Tokio.

De nieuwe stad, met de weinig originele naam IRTBBC (Integrated Resort, Tourism, Business and Backup City), zal ongeveer vijf vierkante kilometer groot worden en zal vooral overheidsgebouwen en een parlement huisvesten. In het geval van een natuurramp, kan de Japanse overheid in de nieuwe stad haar werk verder zetten. Verder zullen er ook bedrijven een plek krijgen, net als resorts, casino's en parken. Klap op de vuurpijl wordt een 652 meter hoog torengebouw, wat meteen het tweede grootste gebouw ter wereld zou worden na de Burj Dubai.

De stad is voorzien op 50.000 inwoners, een fractie van de 13 miljoen inwoners van Tokio, en er is plaats voor 200.000 jobs. De meeste van die jobs zullen ingenomen worden door pendelaars uit Osaka, de tweede grootste stad van Japan die ten noorden van de nieuw te bouwen stad ligt.

"Het idee is een back-up te hebben, een reservebatterij voor het functioneren van de natie", zegt parlementslid Hajime Ishii. Hoewel de plannen de steun krijgen van ex-premier Naoto Kan en de oppositie, blijft het voorlopig echter bij een idee. De initiatiefnemers hebben de overheid gevraagd 14 miljoen yen (130.000 euro) vrij te maken voor een studie naar de haalbaarheid van het project

Geen opmerkingen: