maandag 28 november 2011

Grieken laten zich besmetten met hiv voor extra uitkering

Het aantal hiv-besmettingen is in Griekenland met zestig procent gestegen. Een verklaring voor de opmerkelijke toename is de economische crisis. Zo laten vooral junkies zich opzettelijk besmetten om een extra uitkering te krijgen. Ook meer vrouwen gaan uit noodzaak in de prostitutie en vaak hebben daarbij vaak onbeschermde seks.

'Hiv-alarm in Griekenland', schrijft het Duitse boulevardblad Express. Het centrum dat besmettingen opspoort in Griekenland gaat uit van een toenamen van het aantal nieuwe infecties met 60 procent. Een mogelijk verklaring voor de explosieve stijging zijn de besparingen in de uitkeringen. Dokters denken dat heel wat Grieken zich nu opzettelijk laten besmetten omdat mensen met hiv nog altijd kunnen rekenen op een maandelijkse bijdrage van 700 euro en dat is vergeleken met de werkloosheidsuitkering van 461 euro per maand, een aanzienlijk bedrag. De financiële steun voor hiv-patiënten is ook niet beperkt in de tijd en dat is de werkloosheidsuitkering wel.

Sociale werkers stellen vast dat vooral onder junkies het aantal vrijwillige besmettingen sterk toegenomen is maar ook onder de rest van de bevolking stijgt het aantal. Zo dwingt de crisis steeds meer vrouwen in de prostitutie en hebben veel mannen onbeschermde seks met de prostitutees. Minister van Gezondheid Loverdos vraagt daarom de bevolking uitdrukkelijk om voorzichtig te zijn en condooms te gebruiken.

Geen opmerkingen: