De Nijlkrokodil leeft in de Nijl en in Groot-Brittannië regent het bijzonder veel ... deze en nog andere 'wijsheden' zijn bijzonder hardnekkige mythes die de ronde doen en die we voor eens en voor altijd de wereld willen uithelpen. Vanaf nu zal jij, beste reiziger, deze onwaarheden niet meer geloven.
Mythe 1: De grootste piramide staat in Egypte
Als we het woord piramide horen dan denken we spontaan aan Egypte. Maar de beroemde piramide van Cheops, met een breedte van 230 meter, is niet de grootste in zijn soort. In de buurt van Mexico City staat namelijk de Cholula piramide die 425 meter breed is en zich dus over een groter grondoppervlak uitstrekt. Het moet wel gezegd dat de piramide van Cheops hoger is.
Mythe 2: De Chinese Muur is zichtbaar vanaf de maan
De beroemde Chinese Muur mag dan wel het langste bouwwerk ter wereld zijn maar toch is dit icoon niet zichtbaar vanaf de maan, die zich op 380.000 km van onze aardbol bevindt. Vanuit het ISS hebben astronauten al wel eens met een telelens ingezoomd op de muur maar het internationale ruimtestation is dan ook maar 350 km van de aarde verwijderd.
Mythe 3: De scheefste toren staat in Pisa
De toren van Pisa helt vier procent over en is weliswaar veruit de beroemdste scheve toren. Een kerk in de Duitse stad Suurhusen doet echter nog beter. Die toren staat 5,19 procent gebogen en veroverde daarmee een plaats in het Guinness Book of World Records.
Mythe 4: Eskimo's wonen in iglo's
Eskimo's hebben eigenlijk nooit echt in iglo's gewoond. Ze gebruikten ze enkel als een tijdelijke verblijfplaats tijdens de jacht. De Inuit wonen nu in stenen huizen, vroeger in hutten en tenten.
Mythe 5: De Dode Zee bevat het zoutste water
Het is alom bekend dat je door het hoge zoutgehalte van 33 procent kan drijven op het water van de Dode Zee. Toch bevat dit meer niet het zoutste water ter wereld. Met 34,8 procent bevat het Assal meer in Djibouti meer zout. Het Don Juan meer op Antarctica doet zelfs nog beter met een zoutgehalte dat de veertig procent overschrijdt.
Mythe 6: De Nijlkrokodil leeft in de Nijl
De Nijlkrokodil mag dan wel in heel Afrika voorkomen maar niet (meer) in de Nijl. Door de bouw van de bekende Aswandam werden deze dieren verdreven uit Egypte en uiteindelijk zelfs teruggedrongen tot ver in buurland Soedan.
Mythe 7: Venetië heeft de meeste bruggen
De stad Venetië met de vele kanalen heeft wel degelijk veel bruggen (398) maar reikt nog niet tot aan de enkels van Amsterdam (1.282) en Hamburg (2.123).
Mythe 8: Het verkeer rijdt enkel links in Groot-Brittannië en de Britse koloniën
In maar liefst 59 landen rijdt het verkeer aan de linkerkant van de weg en dat zijn niet allemaal Britse koloniën. Ook in verschillende landen in Zuidelijk Afrika, in Japan, Thailand en Pakistan wordt er links gereden.
Mythe 9: De Panama hoed komt uit Panama
Het bekende stroachtige hoofddeksel wordt door vele mensen Panama hoed genoemd. Toch vindt de fabricage ervan veelal plaats in Ecuador en Mexico. Hoe is die naamgeving dan (ten onrechte) ontstaan? Vroeger werden zulke hoeden via een centrale douanepost in Panama geëxporteerd en kreeg elk exemplaar een stempel 'Panama'.
Mythe 10: Het regent veel in Groot-Brittannië
Als we naar Groot-Brittannië reizen, denk we maar al te vaak dat regen ons deel zal zijn. maar toch regent het daar minder veel dan we veronderstellen. In de Italiaanse hoofdstad Rome regent het bijvoorbeeld meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten