vrijdag 4 november 2011

Nazi-episode Star Trek

De Duitse televisiekijkers beleven vanavond een primeur. De openbare omroep ZDF zendt eindelijk de episode van Star Trek uit waarin Mr. Spock en Captain Kirk, getooid in een nazi-uniform infiltreren in een extreem-rechts regime hoog boven de wolken. Duitsland gaat nog steeds gebukt onder het oorlogsverleden en daarom werd de bewuste aflevering nooit eerder vertoond op de openbare omroep.

Ze hebben er 43 jaar op moeten wachten maar vanavond is het eindelijk zover en kunnen de fans van Star Trek, de aflevering met de titel 'Patterns of Force' bekijken op ZDFneo, een zender van de openbare omroep. De aflevering kwam voor het eerst in de VS op antenne in 1968 en maakte deel uit van het tweede seizoen van de populaire science fictionreeks. Het duurde nog tot 1996 voor ze ook in Duitsland te zien was op een commerciële zender.

In de aflevering landt Captain Kirk met zijn bemanning op de planet Ekos. Hij maakt er samen met Mr. Spock werk van een verdwijningszaak. John Gill, een historicus en oud-professor van Kirk, moet opgespoord worden. De bewoners van de planeet Ekos hebben maar een doel en dat is de 'Endlösung', de totale vernietiging van de planeet Zeon en haar bewoners. Ze noemen de bewoners dan ook 'Zenoist pigs'. Kirk en Spock -gespeeld door William Shatner en Leonard Nimoy die beide Joodse roots hebben- ontdekken tijdens hun zoektocht dat de bewoners van Ekos gebruiken van de nazi's overgenomen hebben. Zo brengen ze de Hitlergroet en zijn er 'stormtroepen' die referen aan de SS met aan het hoofd een 'Führer'.

Mr. Spock verschijnt vanavond in een uniform van de SS op de openbare omroep in Duitsland.

Geen opmerkingen: