zondag 20 november 2011

Tit, ass en mees verdwijnen uit sms'jes Pakistan

Pakistaanse autoriteiten hebben aan telecomoperatoren de opdracht gegeven om sms'jes met obscene woorden te weren. De operatoren krijgen daarvoor tot 21 november de tijd om alles in orde te brengen.

"We moesten stappen ondernemen na klachten van talloze gebruikers die verklaren dat ze constant ongewenste sms'jes krijgen met obscene inhoud", aldus Mohammad Younis, woordvoerder van de Pakistaanse telecommunicatiedienst PTA. Verantwoordelijken van de vijf belangrijkste operatoren; Mobilink, Telenor, Ufone, Warid en Zong, bevestigen dat ze momenteel werken aan software om de ongewenste woorden te kunnen blokkeren.

Engels en Urdu
Hoeveel woorden er op de lijst staan, wenste de woordvoerder niet te vertellen. Volgens een onbevestigde lijst die op het internet circuleert, gaat het om honderden woorden uit het Engels en het Urdu. Zo zouden ook voor ons nietszeggende woorden als ezel, haan en mees verdwijnen. Blijkbaar is de scheldwoordenschat in Pakistan iets anders dan in onze contreien.

Hedendaagse woorden
Op de lijst zouden 51 termen staan met als achtervoegsel "ass", 17 varianten op het woord "tit" en 33 op het woord "cock". Acht obsceniteiten in verband met "foot" staan eveneens op de lijst, net zoals "Jesus Christ" en "condom". Ook hedendaagse woorden als "deeper" en "harder" blijken een brug te ver voor de Pakistaanse autoriteiten.

Geen opmerkingen: