vrijdag 9 december 2011

Herrie over gratis morning-afterpil in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is een debat ontvlamd over de kosteloze zending van de morning-afterpil. Veiligheidshalve moeten vrouwen zich tijdens de kersperiode met de pil indekken, zo luidt het advies van de openbare dienst voor zwangerschapsafbreking BPAS op haar website, waar de pil kan besteld worden. Conservatieve politici en de stichting Life hebben kritiek op de actie. "De morning-afterpil is net zo gemakkelijk te bestellen als pizza", klaagt Life-woordvoerster Michaela Aston.

BPAS, die voor de openbare Gezondheidszorg NHS abortussen uitvoert, is onlangs een reclamecampagne gestart. Op de website santacomes.org kunnen vrouwen de pil middels een onlineformulier bestellen. Vervolgens belt een verpleegster terug om vooral -16-jarigen te indentificeren. Als alles in orde blijkt, stuurt BPAS een pakket met condooms, een infobrochure en de pil Levonelle.

Die kan tot 72 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap de kans op zwangerschap verhinderen. Ze is in Groot-Brittannië niet alleen op voorschrift verkrijgbaar, maar kost bij de drogist (apotheek) ruim 25 pond (30 euro).

Riskant seksueel gedrag
Volgens Aston zijn er geen bewijzen dat de morning-afterpil ongeplande zwangerschappen kan voorkomen. "Wat een tragedie dat de BPAS in de kerstperiode riskant seksueel gedrag aanmoedigt". Bovendien is de 'superpil' wat sterker dan de normale anticonceptiepil en heeft een aanmerkelijk effect op het vrouwelijk lichaam.

De BPAS wijst de kritiek als van de hand als wereldvreemd. "Het is een feit dat we in januari meer vrouwen met ongewenste zwangerschappen binnenkrijgen dan eender wanneer", luidt het. Omdat tijdens de feestdagen apotheken en drogisten bovendien gesloten zijn, is het nuttig de morning-afterpil in voorraad te hebben.

Geen opmerkingen: