donderdag 15 december 2011

Indonesië scheert haar af van "ongelovige" punkrockers

De Indonesische politie heeft het haar van tientallen punkrockers afgeschoren en hun piercings in beslag genomen. Nadien werden de 65 muziekliefhebbers in een rivier geduwd waar ze "spiritueel" gereinigd werden. Volgens de politie vormen de jeugdige punkrockers een bedreiging voor de islamitische waarden.

Politiechef Iskandar Hasan liet hun "afschuwelijke" kleding vervangen en duwde hen ook nog een tandenborstel in de handen. De 59 jongens en zes meisjes moesten vervolgens naar de politieschool waar ze gedurende tien dagen "mentale en spirituele" begeleiding kregen. Pas dan mochten ze terug naar huis keren.

De autoriteiten in de Indonesische provincie Atjeh proberen er al langer strikte islamitische waarden in te voeren. Het is ook de enige provincie van het land waar de sharia van kracht is. Overspel wordt er bestraft met steniging, homoseksuelen worden in de gevangenis gegooid of bestraft met zweepslagen en de hoofddoek is verplicht voor vrouwen.

Heropvoeding
De 65 punkrockers werden gearresteerd toen de politie het concert dat ze bijwoonden abrupt afbraken. Ze werden afgevoerd naar een detentiecentrum in Banda Atjeh waar ze "heropgevoed" werden.

Fauzan, een 20-jarige punnkrocker, was naar eigen doodsbang. "Waarom? Waarom werd mijn haar afgeschoren? We hebben niemand kwaad gedaan. Dit is hoe we ons willen uitdrukken. Waarom behandelen ze ons als criminelen?"

Politiechef Hasan gaat er prat op niks verkeerd te doen. "We folteren niemand. We schenden de mensenrechten niet. We proberen de jongeren gewoon terug op juiste morele pad te brengen.

Geen opmerkingen: