maandag 23 januari 2012

Plasmawolk op weg naar de aarde

Door een hevige uitbarsting op de zon is een plasmawolk op weg naar de aarde. Vanochtend rond 05.00 uur produceerde zonnevlek 1402 de explosie. Als gevolg van dergelijke uitbarstingen kunnen er uiteindelijk radioverbindingen en elektriciteitscentrales uitvallen op aarde.

Dat meldt de gespecialiseerde website Spaceweather.com. De schokgolf heeft een snelheid van 2.200 km per seconde. Een deel van de plasmawolk zou ons morgenavond of in de nacht van dinsdag op woensdag al kunnen bereiken, laat Didier Van Hellemont van Volkssterrenwacht Urania weten.

Deskundigen evalueren de kracht van de explosie als M9, wat de drempel is tot de X-klasse: de meest gewelddadige uitbarstingen. Deze uitbarstingen kunnen leiden tot het uitvallen van radioverbindingen en elektriciteitscentrales.

André Kuipers
Poollicht België noemt de plasmawolk een protonenstorm, een van de zware S3 klasse. Bij een protonenstorm, naar aanleiding van zeer zware uitbarstingen op de zon, kruisen protonen met de lichtsnelheid de ruimte. Zij kunnen satellieten beschadigen en zijn ook niet zonder gevaar voor het ruimtestation ISS, met de Nederlandse astronaut André Kuipers aan boord, meldt de website Welingelichte Kringen.

Waarschijnlijk zorgt de plasmawolk dinsdagavond voor poollicht (Aurora borealis) boven Noord-Europa. Dit poollicht, ook wel noorderlicht genoemd, ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon botsen met de atmosfeer.

Geen opmerkingen: