donderdag 23 februari 2012

Chinees restaurant discrimineert blanke ober: 6.200 euro schadevergoeding

In het Britse Birmingham heeft een rechter een 19-jarige ober gelijk gegeven in een zaak tegen zijn voormalige werkgever, een Chinees restaurant. Toen personeel uit China werd geïmporteerd kreeg David O'Neill geen werk meer, waarna hij naar de rechtbank trok. De rechter volgde de klacht dat de jongeman werd buitengewerkt omdat hij blank is, meldt de Daily Mail.

O'Neill is niet de eerste de beste. Hij studeert rechten, al is hij nog maar pas gestart met zijn studies. Hij had geen geld om een advocaat te betalen, dus nam hij zijn eigen verdediging op zich. Zijn studies betaalde O'Neill met zijn werk in het restaurant Ocean Dragon in het centrum van Birmingham, waar hij startte in mei 2010.

Discriminatie
Toen dat restaurant in oktober van dat jaar werd overgenomen door een Chinese manager, namen de uren van O'Neill af van 25 uur per week tot amper zes, en uiteindelijk geen meer. De student vroeg om meer werk, maar werd afgewimpeld met de mededeling dat er geen was. Toen hij vernam dat een van de Chinese collega's een werkweek van 60 uur bij elkaar had geharkt, kreeg hij van een andere werknemer te horen "dat hij niet meer uren zou krijgen. Ze gaan allemaal naar het nieuwe personeel." Bovendien werden alle bordjes in de werkruimte vervangen door Chinese, waardoor de jongeman ze niet meer begreep.

"Ik had er geen probleem mee te werken met het Chinese personeel hoewel ik de enige niet-Chinese werknemer was. Maar de manager werkte duidelijk niet graag met mij. Ik vond dat ik gediscrimineerd werd omdat ik blank ben, en geraakte gefrustreerd en kwaad. Ze behandelden me op een manier die duidelijk racistisch was."

Rechtbank
Toen de jongeman een schriftelijke klacht indiende tegen het restaurant, ontkende men daar dat O'Neill er ooit gewerkt had. Tegen die tijd moest de student zijn auto verkopen omdat hij geen geld meer had. "Ze leken me compleet links te laten liggen en mijn grieven te negeren," zegt hij. "Ik vond dat ik geen keuze had dan een rechtszaak te starten."

Vanzelfsprekend was dat allerminst. "Ik was aan het improviseren. Echt, ik had geen idee wat ik aan het doen was. Mijn familie steunde me, maar ik bleef twijfelen of het wel zou lukken. Op een bepaald moment was ik klaar om ermee op te houden, maar mijn familie overtuigde me vol te houden."

Schadevergoeding
O'Neills harde werk leverde uiteindelijk wel resultaat op. De rechter gaf hem gelijk, en kende hem 5.322 pond (6.292 euro) schadevergoeding toe, waarvan 2.000 pond voor de schending van zijn gevoelens. De jongeman werd immers gediscrimineerd, kreeg een minder goede behandeling omwille van zijn ras en werd onterecht ontslagen, luidt het vonnis. Toch is de student nog niet uit de rats, want het restaurant weigert te betalen. Het gerecht stelt nu waarschijnlijk een deurwaarder aan om O'Neill aan zijn geld te helpen.

"Ik heb met hen helemaal geen contact meer gehad sinds het vonnis", stelt de O'Neill. "Sommige mensen schijnen te denken dat ze boven de wet staan. Hoe kunnen ze nu denken dat het oké is om een gerechtsboete niet te betalen?" De zaak heeft de jongeman alleszins doen besluiten zich te specialiseren in arbeidsrecht. "Ik wil andere mensen in dezelfde situatie helpen", luidt het.

Geen opmerkingen: