woensdag 11 april 2012
Ophef in Turkse media over spotprent Rijks
In verschillende Turkse media is de afgelopen week ophef ontstaan over een eeuwenoude spotprent die momenteel in het Rijksmuseum te zien is.
Op de prent uit 1683, die momenteel te zien is tijdens de tentoonstelling Ottomania: De Turkse wereld door westerse ogen, ligt de Ottomaanse sultan ziek in bed na een nederlaag in een veldslag bij Wenen. Hij krijgt verschillende Europese medicijnen aangeboden. Opvallend detail is de koninklijke kakstoel aan het voeteneind. De tulband van de sultan ligt hieronder en de koran ligt er naast, als toiletpapier.
Dergelijke prenten waren populair in Europa na de Ottomaanse nederlaag bij het beleg van Wenen. Maar een koran afbeelden als toiletpapier ligt tegenwoordig natuurlijk nogal gevoelig.
Volgens verschillende Turkse media was er dan ook ophef ontstaan om de prent, maar dit is volgens Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, sterk overdreven. Zelf hebben ze nog geen enkele klacht binnengekregen. 'Nadat de berichten in de Turkse media ons ter ore kwamen hebben we toch contact gezocht met de Turkse ambassadeur. Die wees op de 'gevoeligheden' die met een dergelijke prent gepaard gaan, maar hij heeft ons niet, zoals in sommige media beweerd werd, verzocht de prent te verwijderen.'
Bij de spotprent is inmiddels een verklarende tekst geplaatst waarin het Rijksmuseum aangeeft dat een dergelijke prent hoort bij het 'volledige beeld' dat het museum van 400 jaar Turks - Nederlandse relaties wil geven. 'Dit betekent echter niet dat het Rijksmuseum de betekenis van de prent onderschrijft,' stelt het bordje.
Over de noodzaak van het bordje was Pijbes stellig: 'Voorkomen is beter dan genezen,' aldus de directeur.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten