vrijdag 8 juni 2012

Oranje speelt in giftige shirts

In het officiële Oranjeshirt zit te veel nikkel. Dat zegt de Europese koepelorganisatie van consumentenbonden BEUC.
De organisatie onderzocht negen officiële EURO 2012 voetbalshirts op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. In alle shirts werd een verontrustend grote hoeveelheid metalen gevonden.
Zo bevatten het Oranje-shirt en het Portugese shirt beide te veel nikkel. In de shirts van Spanje, Duitsland, Rusland, Frankrijk, Italië en Oekraïne zit te veel lood. In die van Duitsland en Spanje zit zelfs meer dan is toegestaan in kinderspeelgoed.
Zweetgeur Het shirt van Polen zou volgens de BEUC onmiddellijk verboden moeten worden. De spelers dragen een tricot met een veel te hoge dosis organotin, een stof die zweetgeur moet tegengaan, maar die in hoge doses het zenuwstelsel kan aantasten.
"Voetbalsupporters betalen soms wel negentig euro voor het shirt van hun team. Dan mogen ze toch op zijn minst verwachten dat ze een veilig product kopen", stelt een woordvoerder van BEUC.
Opzet "Het is onverklaarbaar dat er zware metalen worden gebruikt in producten voor massaconsumptie. Het is duidelijk de opzet van de producenten om stoffen te gebruiken die schadelijk zijn voor de consument en het milieu".
De BEUC wil dat EU-landen hun wetgeving over het gebruik van gevaarlijke stoffen aanpassen.

Geen opmerkingen: