woensdag 13 juni 2012

Vloeken voortaan verboden in Amerikaans dorp

De inwoners van Middleborough, een klein dorp in de Amerikaanse staat Massachusetts, hebben een reglement aangenomen dat het uiten van krachttermen bestraft met een boete van 20 dollar.
Het idee komt uit de koker van Mimi DuPhily, die het beu is dat hangjongeren luid zitten te vloeken op straat. "We hebben het niet over een gewoon gesprek, maar over roepen naar de andere kant van de straat," zegt de 63-jarige DuPhily aan Reuters.
F-bommen Volgens de vrouw laten de jongeren onder andere vaak 'F-bommen' vallen, een woord waarmee in het Engels zo mooi wordt verwezen naar variaties op het woord 'fuck'. "Het was dezelfde groep jongeren. Erg onverantwoord gedrag, en het was uit de hand aan het lopen."
Het reglement leidt niet tot een boete wanneer je bijvoorbeeld zit te vloeken in een café, verduidelijkt de vrouw nog. "Het is alleen van toepassing wanneer je iemand verbaal lastigvalt op straat."
Oplossing? Of het reglement effectief iets uithaalt, valt nog te bezien. Er staat om te beginnen al niet in welke scheldwoorden precies verboden zijn, wat de deur opent voor willekeur bij de bekeurende agenten. Daarnaast is er natuurlijk het fameuze Eerste Amendement op de Amerikaanse grondwet, dat eender welke wet verbiedt die inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting.
Het is ook nog maar de vraag of het reglement indruk maakt op de jongeren. DuPhily klaagt nu al dat ze bespot wordt op de radio. "Ze noemen me de 'granny-nanny'," foetert ze. "Maar mensen wisten niet meer wat te doen. Ze voelden zich ongemakkelijk om over straat te wandelen met hun kinderen."

Geen opmerkingen: