vrijdag 12 oktober 2012

Minimum tepelafstand bij Chinese Miss-verkiezing zorgt voor controverse

Veel online controverse het voorbije weekend in China nadat de organisatie van een schoonheidswedstrijd een minimumruimte tussen de tepels oplegde als voorwaarde om deel te nemen. Yang Lan, een in het Verre Oosten bekende tv-figuur, nam de organisatie van de universiteitswedstrijd op de korrel: "Hoe bestaat het dat de borstafstand tot onze schoonheidsstandaard behoort? Nemen ze vrouwen voor speelgoed? Vrouwen beoordelen op grond van dit criteria is helemaal fout", liet ze weten.
Voor de geĆÆnteresseerden: die afstand moest minimum twintig centimeter bedragen. De kandidaten moesten ook 'stevige' borsten hebben. Op Weibo, de Chinese Twitter, regende het verontwaardigde reacties. Maar volgens een van de organisatoren hebben ze gewoon de traditionele Chinese en westerse voorwaarden overgenomen. Daarvoor zouden ze zelfs speciaal research verricht hebben op het internet. Naast de gebruikelijke maten voor borst, heup en hip moest ook de afstand tussen de twee pupillen ongeveer 46 procent bedragen van de afstand tussen pupil en oor.
Voor de verkiezing werden tien universiteitsstudenten gekroond in de centraal gelegen provincie Hubei. Schoonheidswedstrijden zijn erg populair in China. In de voorbije negen jaar, vond Miss World maar liefst zes kaar plaats in China. Vorige maand ging Yu Wenxia nog met het kroontje lopen na winst in haar thuisland. "Deze wedstrijden zijn absurd", aldus nog een andere Weibo-gebruiker. "Op welke basis bepalen die zogezegde juryleden die standaard? Hier zoeken ze gewoon wat goedkope publiciteit voor hun wedstrijd."

Geen opmerkingen: