donderdag 29 november 2012

Driegangenmenu uit de vaatwasser

Weg met de magnetron, de oven en de gaspitten. Wie met kerst een écht hippe maaltijd op tafel wil zetten, kan daarvoor onverwacht kookgerei gebruiken: de vaatwasmachine. In een hotel in Doetinchem kwam daaruit een heel smakelijk driegangendiner tevoorschijn. De ultieme vorm van slowcooking, want je moet wel even geduld hebben.
Sous-chef René Klein van het restaurant van hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem is wel in voor een grapje. Dus toen de directeur van Bestekeus.nl, toevallig de overbuurman van het hotel, hem op een Achterhoekse degustatie vroeg of je in een vaatwasser ook kunt koken, nam hij de handschoen op. "Het kwam bij een glaasje wijn ter sprake," vertelt Klein aan het AD. "Ik heb toen een menu samengesteld dat je in de vaatwasser kan bereiden. Er werd een filmpje van gemaakt en op YouTube gezet. Als het 500.000 keer wordt bekeken, krijg ik een fles wijn." Het filmpje kan je onder dit artikel bekijken.
Hoogstandje Klein, die nog ruim 499.650 hits op YouTube moet scoren om de wijn te winnen, voelde zich aan zijn stand verplicht om er een culinair hoogstandje van te maken. "Ik wilde mooie gerechten, met goede ingrediënten." Het voorgerecht werd scholfilet met limoen, geserveerd met een salade van lauwwarme rode kool en saffraanmayonaise. Gevolgd door zacht gegaarde konijnenrugfilets omwikkeld met katenspek en pestoaardappeltjes. Alles verpakt in plastic zakjes en gegaard door het warme water.
Het nagerecht mocht er ook zijn: crème brulée in een weckpotje met gepocheerde appeltjes en een gelei van Montferlands pruufke (een soort Achterhoekse whisky, red.)
Smokkelen De Gelderse kok geeft toe dat hij moest smokkelen om te kunnen koken met stoom en water op een temperatuur van 65 graden. "De aardappeltjes heb ik voorgegaard, anders lukt het niet."
Dus is een nieuwe trend geboren? "Ach, het bewijs is geleverd dat het kan. Een menu met mooie producten. Ik zie het voorlopig als een grap, ik zou er nog geen kookboek van kunnen maken. En je moet de tijd hebben, want vis koken in de pan gaat wel een stuk sneller."

Geen opmerkingen: