zaterdag 30 oktober 2010

450 geneesmiddelen worden getest op kinderen

De (bio)farmaceutische researchindustrie test momenteel meer dan 450 bestaande medicijnen en kandidaat-medicijnen uit bij kinderen. Sinds 2007 verplicht de Europese Unie geneesmiddelenproducenten daartoe. Dat staat te lezen op de website van belangenvereniging Pharma.be, die een mededeling van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMEA) van begin oktober aanhaalt.
 
Sinds 2007 verplicht de Europese Unie farmaceutische bedrijven om elk bestaand of nieuw geneesmiddel dat ook voor kinderen kan worden gebruikt, vooraf pediatrisch te testen. De jonge doelgroep heeft immers andere lichaamsverhoudingen en een ander metabolisme. Bedrijven krijgen een patentverlenging van zes maanden aangeboden als het gebruik van een nieuw geneesmiddel wordt uitgebreid naar de kinderpopulatie.

Op 8 oktober communiceerde het EMEA dat ze de 1.000ste aanvraag voor het zogenaamde PIP (Paediatric Investigation Plan) had ontvangen. Intussen kregen 450 aanvragen een positieve beoordeling van het Europees pediatrisch comité en de onafhankelijke pediaters, en onderzoeken de labo's van de geneesmiddelenproducenten aan de hand van dat PIP de veiligheid, de doeltreffendheid en de kwaliteit van hun producten bij kinderen.

Tien procent van geneesmiddelen
"Ik schat ruwweg dat het gaat om zo'n 10 procent van de gebruikelijke geneesmiddelen. Maar uiteraard zullen de producten die het vaakst voor kinderen worden voorgeschreven, prioritair getest worden", aldus Leo Neels, directeur van Pharma.be.

Volgens Neels wijst dat cijfer op een uitdrukkelijk engagement van de farmaceutische sector en gebeuren de testen conform de principes van "informed consent".

Neels benadrukt dat tegelijkertijd observationele studies worden uitgevoerd. "Voor de geneesmiddelen die eerder al courant werden gebruikt, wordt op grootschalige manier op wetenschappelijk niveau aan datacollectie gedaan".

Geen opmerkingen: