woensdag 20 oktober 2010

Turkije overweegt om 'kankerstad' te begraven

In Turkije spelen beleidsverantwoordelijken ernstig met het idee om Tuzkoy - dat cynisch 'kankerstad' wordt genoemd - volledig neer te halen en te begraven.
 
Tuzkoy kreeg zijn macabere bijnaam toen bleek dat inwoners een sterk verhoogd risico op kanker lopen. De stad ligt tussen grote hoeveelheden erioniet, een mineraal dat wordt aangetroffen in vulkanisch gesteente en dat als hoofdoorzaak wordt aangewezen voor mesothelioma, een pijnlijke longkanker.

Alarmerende cijfers
De cijfers voor Tuzkoy zijn in elk geval alarmerend. Dit jaar kregen in totaal 46 mensen uit het stadje deze vorm van longkanker, op een landelijk totaal van 65 mensen. De sterftegraad in Tuzkoy ligt 700 tot 800 procent hoger dan gemiddeld.

De autoriteiten zijn al begonnen met de inwoners van het plaatsje naar veiliger oorden te verhuizen. Ze worden nu ondergebracht in een iets verder gelegen woonproject dat 'Nieuw Tuzkoy' wordt genoemd. Wat er met de oorspronkelijke locatie moet gebeuren, staat nog niet vast. Er gaan stemmen op om het huidige Tuzkoy helemaal af te breken en te begraven onder een laag van zo'n 4 meter, al kan de hoge kostprijs van een dergelijke onderneming nog roet in het eten gooien.

Geen opmerkingen: