dinsdag 19 oktober 2010

Europa wil stop op klonen van dieren voor voedselproductie

De Europese Commissie wil dat er in de Europese Unie een moratorium wordt ingevoerd op het klonen van dieren voor het produceren van voedsel. Dat heeft Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid John Dalli gezegd. Hij komt binnenkort met een concreet voorstel.
 
Met haar voorstellen zal de Commissie tegemoet komen aan de vraag van het Parlement en de Europese Raad om specifieke wetgeving ter zake. Immers, er bestaan geen specifieke Europese regels met betrekking tot klonen en voedsel afkomstig van gekloonde dieren zou onder de verordening betreffende "nieuwe voedingsmiddelen" vallen. Zou, want in de EU wordt klonen enkel gebruikt voor onderzoeksdoeleinden.

Het voorgestelde moratorium heeft dan ook geen betrekking op andere toepassingen dan de voedselproductie, zoals onderzoek, het behoud van bedreigde diersoorten of het gebruik van dieren voor de productie van geneesmiddelen.

Geen gekloond vee in voedselketen
Naast het moratorium wil de Commissie ook het gebruik van gekloond vee en het in de handel brengen van voedingsmiddelen die van klonen afkomstig zijn, tijdelijk opschorten. Na vijf jaar worden alle tijdelijke maatregelen beoordeeld.

Traceerbaarheidssysteem
Verder stelt de Commissie nog voor een traceerbaarheidssysteem te ontwikkelen voor de invoer van voortplantingsmateriaal voor klonen, zoals sperma en embryo's van klonen. Dit systeem moet de veehouders en de sector in staat stellen een databank op te zetten van dieren die uit dit voortplantingsmateriaal zijn voortgekomen.

Volgens Commissaris Dalli "komen deze maatregelen voldoende tegemoet aan de bezorgdheid over het dierenwelzijn, zonder onnodige of ongerechtvaardigde beperkingen op te leggen".

Geen opmerkingen: