maandag 18 oktober 2010

Woedende menigte breekt tv-studio af na 'koninklijke belediging'

Een woedende menigte heeft in Koeweit de studio's van een commercieel tv-station kort en klein geslagen. De meute pikte het niet dat een programma 'beledigend' was voor een lid van de koninklijke familie.

Minstens 150 woedende Koeweiti's gooiden ramen in en schopten bureaus overhoop bij Scope TV. "Sommigen waren gewapend met pistolen en messen", zegt manager Mohammed Talal al-Saeed tegen persagentschap Reuters. "Ze braken onze studio af en sloegen werknemers in elkaar. Een tiental mensen raakte gewond."

Talkshow verhit gemoederen
Volgens eigenares Fajr al-Saeed kwamen er talrijke bedreigingen tegenover de tv-zender na uitzending van talkshow 'Zain wa Shain' ('Goed en kwaad') op zaterdag. In dat programma zou een presentator een lid van de konkinklijke familie hebben aangewezen als bron van de geruchten als zou al-Saeed met haar tv-station de regering proberen destabiliseren.

"De aanvallers waren naar me op zoek", zegt ze. "Ook onze manager en de presentator van het programma waren het doelwit van de groep. Na de vernielingen konden we niet meer uitzenden."

In Koeweit heerst een doorgaans relatief liberaal mediaregime, waar kritiek op belangrijke overheidsfiguren wordt toegelaten. De vorst van de oliestaat, Emir Jabir al-Ahmad al-Jabir Al Sabah, wordt echter grondwettelijk beschermd tegen mediakritiek. De situatie leidt geregeld tot zaken tegen kranten, schrijvers en bloggers.

Geen opmerkingen: