Na de toren van Pisa heeft Londen binnenkort misschien ook een scheve toren. De beroemde klok Big Ben is langzaam maar zeker aan het omkantelen. Volgens experts is al met het blote oog te zien dat Big Ben scheef staat.
De top van Big Ben is al ongeveer 50 centimeter verschoven. De toren uit 1858 is aangetast door jarenlange ondergrondse werken in Londen. Als ingenieurs de scheve beweging niet herstellen, zou Big Ben uiteindelijk omvallen. Maar aan de huidige snelheid hebben ze nog ongeveer 4.000 jaar voor Big Ben dezelfde hoek als de Toren van Pisa zou halen.
De toren maakt deel uit van het paleis van Westminster, maar in de volksmond kennen we het symbool van Londen als Big Ben, genoemd naar de klok in de toren. De constructie kwam sinds z'n bouw vaak onder druk te staan. Zo werd in 1860 een riolering gegraven en tien jaar later werd de eerste ondergrondse treinlijn aangelegd. In de jaren 70 kregen de politici een eigen ondergrondse parking.
Voorspellingen doen over hoe snel Big Ben zal kantelen is moeilijk. Zo zou de toren tussen 2002 en 2003 door een onbekende oorzaak plots veel sneller opzij geschoven zijn. In het aanpalende parlement zou Big Ben ook al barsten veroorzaakt hebben. "De verschuiving is intussen net zichtbaar geworden", zegt professor John Burland van Imperial College London. "Ik hoor toeristen soms zeggen dat ze vinden dat de toren niet helemaal recht staat. Ze hebben dus eigenlijk gelijk."
Voorlopig wordt nog niet ingegrepen, omdat het om een traag proces gaat. Toeristen hoeven ook niet te vrezen dat Big Ben plots zou omvallen, terwijl ze een foto staan te maken. De toren zal nog wel even trots aan de oevers van de Thames over Londen waken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten