zaterdag 1 oktober 2011

Metershoge penis schiet Portugezen in verkeerde keelgat

Een standbeeld van een penis verhit de geesten in Portugal. Het 247 centimeter hoge beeld staat opgesteld aan de toegang tot de vismarkt van de stad Aveiro, 250 kilometer ten noorden van Lissabon. De fameuze fallus moet reclame maken voor de Internationale Keramiekbiƫnnale die er morgen van start gaat.
 
De Aveiro'ezen hebben al dusdanig fel geprotesteerd dat het gemeentebestuur heeft besloten het omstreden kunstwerk te verwijderen. Ten laatste maandag is de piemel weg, verzekerde schepen van Cultuur Maria da Luz Nolasco.

Begrip voor het geleuter van de burgers kon zij evenwel niet opbrengen. We lijken wel terug in de 19de eeuw, toen de vrouwen zelfs hun enkels moesten bedekken, klaagde Nolasco. Met het werk van de 37-jarige kunstenares Umbelina Barros heeft het stadsbestuur niemand willen kwetsen, maar het protest toont volgens de schepen aan, dat ook in het huidige Portugal nog veel preutsheid heerst.

De penis-affaire toont echter aan dat het de goede burgers niet om de moraal te doen was, maar om het brood. De verkopers van de vismarkt, voor het merendeel (vis)vrouwen, pikken het namelijk niet, dat de reuzenpiemel de verkoopcijfers heeft gekelderd. "De klanten blijven weg omdat het standbeeld vulgair en lelijk is", luidt de klacht.

Het reuzengeslacht "beledigt de bevolking en tekent een verkeerd beeld van onze stad aan de toeristen. Beschaamde ouders vertellen hun nageslacht zelfs het leugentje, dat het voorgestelde object een boom is. De fallus impudicus is echter geen treurwilg, maar een stinkzwam.

Geen opmerkingen: