zaterdag 15 oktober 2011

Nieuwe reistrend: "Eet eens een kloppend slangenhart"

Topkok Gordon Ramsay deed het al op televisie in zijn programma Gordon's Great Escape, maar het blijkt nu ook een heuse nieuwe trend onder toeristen: het eten van een nog kloppend slangenhart. Trekpleister is Le Mat, een klein Vietnamees dorpje nabij Hanoi, ook wel 'Snake Village' genoemd. Dierenrechtenorganisaties luiden de alarmbel: "De slangen voelen vreselijke pijn als ze opengesneden worden". De video is niet geschikt voor gevoelige lezers.
 
Le Mat telt verscheidene restaurants die levende reptielen ter plaatse houden, die de klanten dan kunnen uitkiezen. Restaurantgangers kunnen vervolgens alle stadia van de voorbereiding live meemaken. Op het menu: cocktails met slangenbloed, wodkashots met slangengal en het uit de levende cobra uitgesneden hart, dat nog kloppend wordt opgediend.

Slang op zich is een traditioneel Vietnamees gerecht, maar hoe langer hoe meer toeristen willen ook dit "avontuur" aangaan. "Wij bedienen per dag zo'n zeven tafels van tien tot twintig personen", zegt een restauranthouder aan de blog Look at Vietnam. "Vijf van die tafels zijn toeristen."

Dit is niet naar de zin van dierenrechtenorganisaties die het onmenselijk dat de doodstrijd van de slangen onnodig wordt gerekt, terwijl ze helse pijnen lijden. Dierenartse Kirsty Officer, van Animals Asia in Vietnam, zegt dat het eten van slangen onverantwoord is en waarschuwt ook voor de gevaren voor de gezondheid. "Vele slangensoorten zijn bedreigd in Vietnam. En er zijn ook ziektes - zoals salmonellavergiftiging - waarvoor de mens vatbaar is. Het eten van rauwe organen van een slang is niet echt verstandig."

Geen opmerkingen: