dinsdag 11 oktober 2011

Turken willen inburgeringsgeld terug

Turkse Nederlanders eisen een schadevergoeding van de Nederlandse staat, omdat zij jaren ten onrechte kosten hebben moeten maken voor een inburgeringsexamen. De Stichting Inburgeringssleed die hiervoor is opgericht gaat zich hier sterk voor maken.

De Centrale Raad van Beroep bepaalde in augustus dat Turken niet inburgeringsplichtig zijn. De eisen die de Nederlandse staat had gesteld, waren in strijd met een overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie.

De stichting wil nu namens de groep die in de afgelopen jaren het examen gemaakt hebben, de gemaakte onkosten terugeisen. Een woordvoerder van de stichting zegt te hopen dat een derde van de dertigduizend slachtoffers zich aansluit.

De stichting streeft naar een schadevergoeding van gemiddeld vijfduizend euro per persoon. Hierin zijn de examenkosten meegenomen, maar ook de reiskosten naar de examenlocatie en telefoonkosten. Ook moet een gedeelte van het bedrag immateriƫle schade compenseren, omdat door het examen huwelijkspartners pas na het behalen van het examen naar Nederland mochten reizen.

Geen opmerkingen: