maandag 21 november 2011

Alpen zitten zonder sneeuw

Steeds meer skigebieden komen in de problemen en moeten hun winteropening uitstellen omdat de sneeuw achterwege blijft. Door het te warme en droge weer kunnen zelfs de sneeuwkanonnen vaak hun werk niet doen want tussen de 1.000 en 2.000 meter hoogte blijft de temperatuur boven nul. Enkel op de gletsjers kan er geskied worden. Volgens de lokale weersvoorspellingen wordt er ook deze week geen sneeuw verwacht.

Overdag is het op 2.000 zo'n vijf graden. Pas vanaf 3.000 meter liggen de temperaturen rond het vriespunt, zo meldt Wintersport.nl. Geen wonder dat de skiresorts met de handen in het haar zitten. Heel wat gebieden zagen zich genoodzaakt om hun winteropening uit te stellen naar begin december. Onder meer Andermatt en Davos in Zwitserland, Sölden in Oostenrijk en Val Thorens in Frankrijk openen later dan gepland. In heel Oostenrijk viel op 26 oktober de laatste regen. Deze week zal er niets aan het weerbeeld veranderen.

Overuren
Het Oostenrijkse Ischgl weigert zich echter bij de situatie neer te leggen. Maar liefst duizend sneeuwkanonnen draaien overuren in de hoop dat het populaire resort toch op 25 november kan openen.

Geen opmerkingen: