dinsdag 22 november 2011

Niet proberen: vreemde kuren uit het verleden

We draaien de tijd even terug en gaan we kijken naar vreemde geneeswijzen voor vrouwen, waarvan in het verleden werd gedacht dat ze perfect onschuldig, noodzakelijk en vooral werkzaam waren. Een gouden tip: probeer dit thuis zeker en vast niet uit (behalve misschien het kalmerende antwoord op hysterie)!

Gelukkig voor ons evolueert het gedachtengoed rond lichaamsverzorging en gezondheid actief mee. Anders zaten we vandaag misschien nog opgescheept met de 'genezende kuren' die hier volgen.

Lysol voor persoonlijke hygiëne & anticonceptie
Vandaag kennen we Lysol als een desinfectiemiddel voor algeme toepassingen in schoonmaakmiddelen dat vooral inzetbaar is om ongewenste geurtjes aan te pakken. Vroeger werd het echter gebruikt voor het desinfecteren van veel privatere, vrouwelijke zones.

De reclamecampagnes speelden in op de getrouwde vrouw wiens ongeluk veroorzaakt werd door het gebrek aan persoonlijke hygiëne: "Why does she spend the evenings alone? ... Because she keeps her home immaculate, looks as pretty as she can and really loves her husband, BUT she neglects one essential...personal feminine hygiene."

Vrouwen werden dus aangemoedigd hun vagina te wassen met Lysol niet alleen om onaangename geuren te bestrijden, maar ook om spermacellen te doden. Tussen 1930 en 1960 was Lysol zelfs de meest gebruikte vorm van anticonceptie in Amerika.

Het spul zou niet alleen verschrikkelijk branden, het vernielt ook alle gezonde bacteriën waardoor sterkere organismen kunnen verspreiden en veel ernstigere problemen veroorzaken dan vieze geurtjes (die in de eerste plaats zelf een probleem hadden moeten zijn voor de dokter, niet voor Lysol).

Crackers & Cornflakes tegen 'ongezonde', seksuele opwinding
De oorsprong van deze voedingsmiddelen zijn dus een heel stuk vreemder dan je misschien zou denken. Ze werden oorspronkelijk op de markt gebracht om Amerikanen aan te moedigen meer 'bland foods' op te nemen in hun dieet. Men dacht dan ook dat crackers, cornflakes en granola, seksuele opwinding en masturbatie (zogezegde gezondheidsgevaren) zouden afwenden.

Het waren John Harvey Kellogg en eerwaarde Sylvester Graham die kopstukken waren in deze waanzinnige situatie. Ze dachten dat hun cornflakes en crackers een rem kon zetten op seksuele verlangens en zo vermijden dat deze ongezonde hoogtes konden bereiken. Die doos Kellogs op jouw ontbijttafel was dus vroeger een conservatief, antimasturbatiemiddel ... gek niet?

Orgasmes voor het bestrijden van hysterie
Vrouwelijke hysterie werd onvermijdelijk gekoppeld aan de baarmoeder ('hystera' in het Grieks) en werd zichtbaar door angst, verlies van zelfbeheersing, insomnia, nervositeit, gevoel van verstikking, ... Men geloofde dat dit veroorzaakt werd door het vrouwelijk geslachtsorgaan dat zich genegeerd voelde dus moest je het genezen met heel veel orgastische aandacht.

Hoewel vandaag hysterie geen legitieme diagnose meer is en orgasmes geen erkende medische kuur, blijft het debat over de genezende en pijnstillende krachten van het orgasme nog steeds actueel.

Een lintworm om kilo's te verliezen
Tussen 1900 en 1920 deden advertenties de ronde over lintwormdieetpillen. Ook al is het niet zeker of er zich effectief gesaneerde lintwormen bevonden in deze pillen, het idee alleen al is behoorlijk weerzinwekkend. Het feit dat ze een erkende marketingtactiek waren, toont ons wel dat het stigma op vrouwen die niet rank en slank zijn, al lang actueel is.

Ernstig en vooral bizar is dat het idee om een gevaarlijke parasiet in je lichaam te laten woeden enkel en alleen om kilo's weg te werken, enkele jaren geleden heropleefde. In december 2009 heeft Tyra Banks een volledige episode van haar praatprogramma gewijd aan dit fenoneem waarbij ze stelde dat duizenden vrouwen zich storten op een dieet dat illegaal is in de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen: