vrijdag 11 november 2011

Seks zit tussen de oren

Tijdens 'Seks en het Brein', het symposium dat vandaag plaatsvond in het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen, werd de stelling naar boven gebracht dat seks wel degelijk tussen de oren zou zitten. Benieuwd hoe ze dat verklaren...

De organisator, seksuoloog Paul Rabsztyn, nodigde voor dit gebeuren een resem nationale en internationale deskundigen uit om te antwoorden op vragen als: Hoe regelt het brein ons seksuele gedrag? Beïnvloeden afwijkingen in de hersensen ons seksueel functioneren? Kun je aan iemands brein zien of hij pedoseksueel is?

Meneer Rabsztyn legt uit: "Lust en libido spelen natuurlijk een grote rol, maar ook zij worden aangestuurd door processen in het brein. Al deze factoren zitten samen in een pakketje en wanneer dat ontploft, krijg je zin in seks."

Thermostaat
Onze hersenen zouden aldus een seksthermostaat bevatten die bij prikkeling voor een chemische explosie zorgt in ons hoofd en allerlei processen in gang zet. Storingen in deze thermostaat zouden dan ook kunnen zorgen voor seksuele problemen en zelfs voor seksueel afwijkend gedrag.

Ondanks het feit dat je opvoeding en omgeving invloed kunnen uitoefenen, zou je seksualiteit dus al bepaald worden in de baarmoeder. Als we de wetenschappers van 'Seks en het Brein' mogen geloven, zit seks dus effectief gewoon tussen de oren.

Geen opmerkingen: