zaterdag 19 november 2011

WC's op vliegdekschip van 7 miljard dollar werken niet

Zeven miljard dollar en zes jaar hebben de Amerikanen geïnvesteerd in hun nieuw pareltje, een ultramodern vliegdekschip met de welluidende naam George H.W Bush. Het pronkstuk van de US Navy heeft wel een mankementje: de 423 toiletten aan boord functioneren niet. Het probleem sleept al een half jaar aan en de kapitein heeft er zijn neus van vol. Hij eist nu een oplossing voor het vervelende probleem op zee.

Het vliegdekschip is nauwelijks waarneembaar op de vijandige radar en is uitgerust met high-tech snufjes allerhande. Het is een varend wonder der techniek, alleen haperen de toiletten. De opvarenden zijn niet langer fier op het vlaggenschip van de US Navy. Met het schaamrood op de wangen gaan ze aan wal want de toiletten zijn een rommeltje.

De leidingen van de sanitaire toestellen verstoppen. Vaak gebeurt het dat alle toiletten onbruikbaar zijn en dan wordt het een stinkend boeltje aan boord. Het is een nachtmerrie voor de 5.680 bemanningsleden die vaak een uur op zoek moeten naar een pot die nog werkt en dan kunnen ze nog eens een uur wachten in de rij. De stoere zeemannen zijn de miserie beu en plassen in de douche of de lavabo. Ook lege flessen zijn een alternatief. Die kunnen over de reling geledigd worden.

Intussen zijn er ook al tienduizend arbeidsuren besteed aan de zoektocht naar een blijvende oplossing voor het sanitaire probleem. Kapitein Brian Luther heeft er de buik - of liever, zijn darmen- en neus van vol
"Ik eis een oplossing en die is simpel, de vierhonderd kilometer sanitaire leidingen moeten gewoon verbreed worden.

Geen opmerkingen: