zaterdag 19 november 2011

McDonald's dumpt leverancier na schokkende beelden van dierenmishandeling

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's heeft de samenwerking met een leverancier van eieren stopgezet na het uitkomen van schokkende videobeelden. De clandestiene opname van een dierenrechtenorganisatie vertoont gruweldaden met pluimvee. We waarschuwen voor de harde beelden in de onderstaande video.

De video werd gemaakt door de organisatie Mercy for Animals, die infiltreerde in Sparboe Egg Farms, een pluimveebedrijf uit Minnesota dat eieren levert aan Cargill, een toeleveringsbedrijf van McDonald's. Bij een controle in het bedrijf was ook al vastgesteld dat er ernstige inbreuken waren op maatregelen tegen onder meer salmonella.

Snavel afgesneden
De beelden tonen enkele gruwelijke scènes van dierenmishandeling. Een werknemer tolt met een levende kip aan een touw. Eieren blijken onder het bloed te zitten. De snavel van kuikens wordt kort gesneden zonder de dieren een verdoving toe te dienen, waarna ze meedogenloos bij de rest gesmeten worden. Volgens Nathan Runkle, directeur van Mercy for Animals, zijn de meeste voorbeelden van het misbruik niet enkel vaak voorkomend, maar ook volkomen legaal.

Ontslagen
McDonald's noemt het vertoonde gedrag op de video "schokkend en onaanvaardbaar". De groep heeft aan Cargill gevraagd zich niet langer te bevoorraden bij Sparboe. Het bedrijf in kwestie ontkent dat het op dergelijke manier met dieren omgaat. De vier werknemers in de video zijn intussen ontslagen.

Eisen stellen
Mercy for Animals vindt echter dat McDonald's nog een stap verder moet gaan. "Het wordt tijd dat McDonald's van al zijn leveranciers eist dat ze hun kippen niet langer in kooien stoppen, zodat ze eindelijk hun vleugels kunnen uitslaan en rondwandelen." De keten zegt die piste te onderzoeken en maakt volgens AP in Europa al langer gebruik van eieren van kippen met vrije loop.

Geen opmerkingen: