donderdag 8 december 2011

Chinees prestigeproject na nog geen jaar weer tegen de grond

Dat de Chinezen er speciale methodes op na houden, wisten we al. Ook bij het afbreken van gebouwen zijn ze 'innoverend'. Zo beginnen ze een apppartementsgebouw van 18 verdiepingen in de stad Taizhou af te breken vanaf het dak: grote kranen halen verdieping per verdieping naar beneden in plaats van het hele zootje in een keer met de grond gelijk te maken. Het grootse prestigeproject was begin januari geopend en pakte uit met chique appartementen met een schitterend uitzicht over de oceaan. Nu moet het al gesloopt worden. Een bewoner moest het pand verlaten amper 17 uur nadat hij erin was getrokken.

De man kocht een appartement op de zestiende verdieping. "Ik was direct verkocht door het prachtige uitzicht. Het is zo jammer dat ik er niet in kan wonen", zegt Meneer Zhan aan China Daily. "Ik was ook helemaal verrast door de afbraak. Ineens hoorde ik een luide knal, dat was echt angstwekkend. Toen kregen we te horen dat een belangrijke steunpilaar in de constructie het begeven had en het gebouw dreigde in te storten."

600 euro per m²
Volgens experts blijkt nu dat de grond waarop het prestigeporject gebouwd was niet geschikt was om zo'n groot gebouw te dragen. Het gaat om kunstmatige opgehoogde grond. Enkel echt rijke Chinezen konden zich een flat in het gebouw veroorloven, want een appartement kostte al gauw 600 euro per vierkante meter. Twee jaar geleden waren er al veel verkocht gezien de geweldige ligging, maar pas begin januari mochten ze er ook daadwerkelijk gaan wonen.

Evacuatie
Al snel bleek dat het gebouw langzaam wegzakte. In september werd het zo erg dat de aannemer moest beginnen met het versterken van de fundamenten van het gebouw. Vorige maand begaf dan een van de steunpilaren en moest het gebouw en enkele aanpalende gebouwen geƫvacueerd worden. China heeft een slechte reputatie op het gebied van constructies. Bij de vreselijke aardbeving in Sichuan drie jaar geleden stortten heel wat (school)gebouwen in omdat het om slechte constructies ging.

Geen opmerkingen: