vrijdag 2 december 2011

Geen paniek: de wereld zal niet vergaan in 2012

Hoewel doemdenkers het graag verkondigen, zal de wereld niét vergaan in 2012. Een Duitse wetenschapper aan de Australische La Trobe universiteit heeft de beruchte Maya-tekst die de Dag des Oordeels zogezegd zou aankondigen grondig bestudeerd en komt tot de conclusie dat we niks hoeven te vrezen. Elio Di Rupo kan dus op beide oren slapen nu hij na vijfhonderd en zoveel dagen eindelijk een regering op de been heeft kunnen brengen: ze zal volgend jaar niet vergaan, tenzij ze zelf zou struikelen natuurlijk.

Sven Gronemeyer heet de Duitse wetenschapper, en hij bracht gisteren zijn bevindingen naar buiten over het 1.300 jaar oude stenen tablet van de Maya's. Volgens Gronemeyer beschrijven de hiërogliefen de terugkeer van Bolon Yokte, de mysterieuze Maya god van creatie en oorlog. Die terugkeer zijn moeten geschieden op het einde van de dertiende periode van ongeveer 400 jaar. Meer precies: op 21 december 2012. "Maar", zegt Gronemeyer, "die datum betekent dus de overgang naar een nieuw tijdperk en niet het einde van de mensheid." Waarvan akte.

Marketingbedrog
Meer zelfs, dat de Maya's zouden hebben voorspeld dat de wereld eind 2012 vergaat, is complete onzin stellen experts. "Er is geen voorspelling voor 2012", zegt Erik Velasquez, een etsenspecialist van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, op een bijeenkomst van Maya-experts in Mexico. "Het is marketingbedrog."

"De Maya's dachten nooit na over de mensheid, de opwarming van de aarde of de voorspelling dat de polen van de aarde zouden smelten", stelde een professor van de Complutense University van Madrid. "We projecteren onze zorgen op hen.

Geen opmerkingen: