woensdag 7 december 2011

Japan gebruikt geld rampenfonds voor walvisjacht

De Japanse overheid heeft 2,28 miljard yen (21,8 miljoen euro) van het rampenfonds voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami gebruikt om de verlieslatende walvisjacht uit het slop te krijgen. Dat meldt de krant Sydney Morning Herald.

Achttien Japanse milieu- en non-gouvernementele organisaties hebben officieel protest aangetekend bij de Japanse premier Yoshihiko Noda. Volgens hen wordt het geld voornamelijk gebruikt voor de bescherming van de walvisvloot die gisteren richting Antarctica vertrok.

"We eisen dat de overheid geen belastinggeld meer verspilt aan de walvisvaart, maar aan projecten die mensen, gemeenschappen en regio's, die getroffen zijn door de ramp van 11 maart, echt helpen'', klinkt het in de brief. Volgens het Japanse agentschap voor de Visserij was het geld echter nodig omdat traditionele walvisvaardersdorpen door de tsunami zwaar waren getroffen.

"Een pure schande", zegt Paul Watson van Sea Shepherd, dat de komende dagen de confrontatie zal opzoeken met de Japanse walvisvaarders. "Vanover de hele wereld hebben mensen geld gestuurd om de slachtoffers van de aardbeving en tsunami te helpen. Ze hadden nooit verwacht dat hun geld zou misbruikt worden voor de walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan.

Geen opmerkingen: