zaterdag 31 december 2011

Met meubels gooien of in de lucht schieten: bizarre tradities op Nieuwjaar

De overgang van oud naar nieuw wordt overal ter wereld gevierd, maar sommige landen houden er opmerkelijke feestgewoonten op na, zoals meubelgooien.

Zo is het in een bepaalde wijk in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg geen feest geweest als er geen meubels of huishoudtoestellen door de ramen naar buiten worden geworpen. Het idee erachter, is dat de bewoners schoon schip maken voordat ze het nieuwe jaar in stappen.

De traditie is niet zonder gevaar, want in het verleden raakten er al meerdere mensen gewond, omdat ze niet op tijd konden wegspringen voor rondvliegende objecten.

Kogels
Een andere verrassende feesttrend vinden we in Colombia, waar enthousiast in de lucht wordt geschoten met echte kogels. Dat gaat vaak ook gepaard met het afschieten van vuurwerk. De afgelopen tien jaar kwamen daarbij al meer dan 700 mensen om het leven en raakten 2000 anderen gewond.

Op de Filipijnen denken de autoriteiten een oplossing te hebben voor de gevaren van vuurwerk. Ze raden feestvierders aan om mp3-bestanden van knalgeluiden te downloaden en die massaal af te spelen tijdens de festiviteiten. De geluidsbestanden kunnen gedownload worden op de website van het Filipijnse ministerie van Gezondheid.

Kwade krachten wegvegen
Onschuldiger gaat het er aan toe in Japan, waar de bevolking eensgezind de bezem ter hand neemt en kantoren en huizen een grondige beurt krijgen om schoon en netjes aan het nieuwe jaar te beginnen. Bedoeling is de kwade krachten van het afgelopen jaar uit zelfs de kleinste hoekjes en kieren te verwijderen.

Geen opmerkingen: