vrijdag 30 december 2011

Rondvliegende benen

Een man uit de Amerikaanse staat Illinois is door een rechter postuum aansprakelijk gesteld voor berokkenen van schade door nalatigheid. Niet om een of andere vandalenstreek, maar voor het toebrengen van letsels die werden veroorzaakt door zijn rondvliegende ledematen. Dat meldt de LA Times.

Het ongeluk is even bizar als verschrikkelijk. Hiroyuki Joho, toen achttien jaar oud, liep in 2008 onder een trein in een station in Chicago. Omstanders getuigden dat de man hard aan kwam rennen, met zijn hoofd verscholen onder een paraplu. Het regende die dag hard en het zicht was niet goed. Toch gaat de familie van Joho uit van zelfmoord, mede omdat passagiers gewag maakten van een glimlach op het gezicht van de man toen hij door de aanstormende trein geraakt werd.

Vrouw zwaargewond
De dood van de jongen is al tragisch genoeg, maar het verhaal kreeg een staartje door de gevolgen van zijn actie. Op het perron waar Joho stierf, werd een 58-jarige vrouw namelijk zwaar gewond door de rondslingerende benen van Joho, die door de klap van diens romp waren gerukt. De vrouw brak een pols en been en raakte gewond aan haar schouder.

Rechtszaken
Het slachtoffer besloot een klacht in te dienen tegen de dode jongen voor de geleden schade. Een rechter in eerste aanleg stelde de vrouw in het ongelijk. Maar in hoger beroep haalde het slachtoffer alsnog haar slag binnen. De rechter bevond Joho schuldig aan het berokkenen van leed door nalatigheid. De advocaat van de vrouw is tevreden met het oordeel. "Hoe triest, bizar en afgrijselijk deze zaak ook is, als je zoiets stompzinnigs doet zoals deze man, is het niet meer dan rechtvaardig dat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daden', aldus de raadsvrouw.

De precieze omvang van de schadevergoeding moet nog bepaald worden. Ook moet nog uitgemaakt worden wie het geld zal moeten ophoesten.

Geen opmerkingen: