zaterdag 7 januari 2012

Amerikaanse fysici ontdekken tijdelijke onzichtbaarheid

Natuurkundigen die door het Pentagon gefinancierd worden, hebben een systeem voor "tijdelijke onzichtbaarheid" uitgevonden. Het toestel kan voor een uiterst kleine fractie van een seconde een gebeurtenis namelijk helemaal onzichtbaar maken. Dat blijkt uit een studie onder leiding van Moti Fridman van de New Yorkse Universiteit Cornwell, die in het vakblad Nature gepubliceerd werd.

Het experimentele apparaat is geïnspireerd op onderzoek naar een "onzichtbaarheidsmantel". Maar in plaats van te zoeken naar een manier om een object in de ruimte te verbergen, onttrekt het systeem het object aan het oog in de tijd. De onderzoekers maken gebruik van de eigenschappen van het lichtspectrum en het feit dat de verschillende kleuren ervan zich aan heel licht verschillende snelheden verplaatsen.

De toepassing begint met een groene lichtstraal door een optische vezel. Die straal gaat door een lens en wordt verdeeld in twee verschillende frequenties: een blauw licht dat iets sneller vooruitgaat dan de oorspronkelijke groene straal, en een rood licht dat iets trager gaat. Het aldus verkregen verschil in snelheid wordt nog versterkt door een transparant obstakel.

Biljoensten van een seconde
Dat miniscule gat bedraagt slechts 50 picoseconden, 50 biljoensten van een seconde, maar dat volstaat om een laser van een andere frequentie dan het licht in de optische vezel af te schieten. Na de korte ontlading versnelt een nieuw obstakel het rode licht en vertraagt het blauwe. Een lens bundelt de twee stralen dan opnieuw tot een enkele groene straal.

De ontlading van de laser duurt slechts 40 picoseconden en is aanwezig, maar maakt geen deel uit van het herstelde licht en kan helemaal niet waargenomen worden. Die tijdelijke onzichtbaarheid zou volgens de onderzoekers toegepast kunnen worden om communicatie te beveiligen.

Geen opmerkingen: