Enkele weken geleden maakte een journalist van New York Times hallucinante feiten bekend over de Chinese leveranciers van Apple. Ze bevestigden geruchten dat deze bedrijven kinderen te werk zouden stellen. Hier volgen nog meer onthutsende gegevens over de arbeid in deze fabrieken.
Talloze overuren werken zonder ook maar één vrije dag tijdens de week, samenleven in druk bezette slaapzalen, en zo lang rechtstaan dat hun benen opzwellen en ze na een shift van 24 uur nauwelijks nog kunnen lopen. Dat zijn de omstandigheden waarin sommige arbeiders claimen te moeten werken in Chinese Apple-fabrieken, zo meldt de Daily Mail.
Veilig is het ook al niet, want twee jaar geleden zouden volgens de New York Times 140 arbeiders bij een Chinese leverancier gewond zijn geraakt toen ze een giftige chemische stof gebruikten om iPhone-schermen schoon te maken. Vorig jaar kwamen ook nog eens vier mensen om het leven door twee explosies.
Slogan
In een van de getroffen fabrieken krijgen de arbeiders op banners een waarschuwing van hun werkgever: "Werk vandaag hard voor deze job of zoek morgen hard naar een nieuwe job". Apple zegt de problemen de voorbije jaren te hebben aangepakt en de situatie zou al verbeterd zijn. Toch zouden de werkomstandigheden nog steeds niet goed zijn, terwijl Apple de producties van z'n overzeese fabrieken steeds wil verhogen.
Een van de leveranciers die al bekendheid geniet, is Foxconn. Daar is in 2009 een arbeider zijn dood tegemoet gesprongen toen hij een prototype van van een iPhone kwijtgespeeld had. De voorbije twee jaren zouden volgens de New York Times zeker 18 arbeiders geprobeerd hebben zelfmoord te plegen. Om wanhoopsdaden tegen te werken heeft Foxconn netten laten hangen aan de buitenmuren van z'n gebouwen. Zo kunnen arbeiders alvast niet meer naar beneden springen. Er zou ook meer mentale bijstand voorzien worden.
Werkdruk
Twee jaar geleden maakte de inmiddels overleden Steve Jobs bekend dat Apple een voorbeeld probeerde te zijn in werkomstandigheden. Vele fabrieken hebben daarom restaurants, bioscoopzalen, ziekenhuizen en zwembaden. Het personeel apprecieert die faciliteiten, maar vindt de werkdruk nog steeds meedogenloos. Foxconn zegt dat de verhalen van arbeiders overdreven zijn, maar ook de Daily Mail heeft enkele jaren geleden een andere waarheid vastgesteld.
"We doen echt ons best om de situatie te verbeteren", zegt een voormalig bestuurslid van Apple in de NY Times. "Maar veel mensen zouden geschokt zijn als ze zagen waar hun iPhone vandaan komt."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten