maandag 26 maart 2012

Ophef over Hitler die shampoo verkoopt

Een Turkse reclamecampagne waarin Hitler shampoo verkoopt, heeft wereldwijd heel wat verontwaardigde reacties uitgelokt. Joodse organisaties hebben het over een betreurenswaardige campagne die zo snel mogelijk moet ingetrokken worden. In het reclamefimpje van 12 seconden is te zien hoe Hitler wild gesticulerend tijdens een speech op een nazicongres de Biomen-shampoo aanprijst als de mannelijke shampoo bij uitstek: "100 procent voor echte mannen".

Onder het reclamefimpje verschijnt een onderschrift dat vrij vertaald het volgende betekent: "Als je geen vrouwenkleren draagt, dan moet je ook geen vrouwenshampoo gebruiken." Als laatste slagzin volgt dan: "Hier is ie dan, de echte mannelijke shampoo: Biomen."

"Compleet onaanvaardbaar"
Joodse organisaties hebben de Turkse firma Biomen met aandrang gevraagd de campagne per direct in te trekken, maar Biomen heeft dat al geweigerd. "Het is compleet onaanvaardbaar om Hitler te gebruiken in een reclamecampagne. Hij is het schoolvoorbeeld van wreedheid en barbaarsheid", stelt de Joodse Gemeenschap in Turkije.

Bestseller
Andere organisaties vrezen dat Hitler op deze manier gebanaliseerd wordt. Het filmpje is niet toevallig opgedoken in Turkije, want in het land sluimert de bewondering voor Hitler al langer. In 2005 werd Hitlers autobiografie 'Mein Kampf' zowaar een bestseller in Turkije. In Turkije leven zo'n 20.000 Joden, die vooral in Istanboel wonen.

Geen opmerkingen: