Alle Europese reddingspogingen ten spijt, gaat het zienderogen bergaf voor de Grieken. Zo meldt de BBC dat in de havenstad Perama een humanitaire crisis dreigt en klinken noodkreten vanuit de onderwijssector over kinderen die omzeggens niets te eten hebben. Enige tijd geleden liet een werkloze moeder haar dochter van vier jaar achter op de kleuterschool met een briefje op haar borst gespeld: 'Ik ben blut, ik kan hier niet meer leven. Help astublief mijn kind'. De Griekse regering schrapt banen en bespaart op de sociale zekerheid. Dinsdag onderhandelt minister van Defensie Avramopoulos met de VS over de aankoop van vierhonderd tanks. De transportkosten alleen lopen op tot 10 miljoen euro
Humanitaire crisis dreigt
Exemplarisch is de situatie in Perama, als centrum van de scheepsindustrie ooit een welvarende havenstad. De BBC heeft het over een dreigende humanitaire crisis.
De lokale autoriteiten ramen de werkloosheidsgraad in Perama, een stadje met 25.000 inwoners, op 60 procent. Doctors of the World richtte er enkele jaren geleden een medisch centrum op om immigranten te helpen. Tachtig procent van de mensen die er aankloppen, zijn nu Grieken.
Nikitas Kanakis (Doctors of the World): "Zelfs voor de crisis hadden de mensen het hier niet breed, maar nu hebben ze het moeilijk om te overleven. Het zal jaren duren om terug in de situatie van voor de crisis te belanden".
Geen geld om bus naar ziekenhuis te nemen
De meerderheid van de inwoners moet zien te overleven met minder dan 200 euro per maand. De meesten hebben geen ziekteverzekering en kunnen zich geen doktersbezoek of medicijnen veroorloven. Het centrum wordt overstelpt door ouders met kinderen die vaccinaties nodig hebben. "Dat hebben we voordien enkel in derdewereldlanden gezien", getuigen de medewerkers van Doctors of the World.
"We moeten heel wat mensen doorverwijzen naar het ziekenhuis omdat we hun kind hier niet kunnen helpen. Dan krijgen we te horen dat ze de 1,40 euro voor de bus niet kunnen betalen. Mensen vertellen ons dat ze al acht maanden zonder elektriciteit zitten, dat ze de winter doorkwamen door sprokkelhout te stoken. Kinderen eten uit vuilnisbakken".
Medicijndepots
Geëngageerde jongeren organiseren in heel het land ophalingsacties voor ongebruikte geneesmiddelen. In elke stad is een depot waar mensen medicijnen kunnen brengen. Duizenden kinderen staan achter met vaccinaties. Op de radio wordt omgeroepen waar en wanneer die kinderen gratis inentingen kunnen krijgen.
De Griekse tak van Doctors of the World stuurt zijn artsen niet meer naar het buitenland maar stuurt ze op humanitaire missies in eigen land.
Kinderen van alleenstaande moeders
George Protopapas, directeur van hulporganisatie SOS Children's Villages, getuigt: "De komende tweeënhalf jaar worden cruciaal voor Griekenland. Kinderen uit eenoudergezinnen hebben hulp broodnodig. Hun moeders zijn werkloos en leven op straat, ze vinden nu geen werk en in de toekomst wellicht al evenmin. Een extreem voorbeeld van de financiële crisis was een meisje van vier jaar dat door haar moeder in de kleuterschool werd achtergelaten met een briefje op haar borst gespeld: 'Ik kan hier niet meer leven, ik ben blut. Help astublief mijn kind'".
"Ik vrees dat we dit de komende jaren meer en meer zullen zien in Griekenland. Momenteel worden vooral de lagere klassen geraakt, maar de komende jaren zal de middenklasse het slachtoffer van de crisis worden. Zij zullen steun nodig hebben om te overleven".
Geen opmerkingen:
Een reactie posten