donderdag 31 mei 2012
Componist Sesamstraat
Niet alleen 'Enter Sandman' van Metallica en 'Bodies' van Drowning Pool werden door de Amerikanen ingezet als foltertuig om krijgsgevangenen te breken. Ook de muziek van Sesamstraat werd op repeat door de hoofdtelefoon van gevangenen op Guantanamo Bay gejaagd om ze te folteren. Dat bleek in 2003. Al Jazeera maakte daarover de documentaire 'Songs of War' met Sesame Street-componist Christopher Cerf. "Absurd", klinkt het bij de man.
De kindermuziek uit Sesame Street (in het Engels) werd inderdaad als martelmateriaal misbruikt in de Amerikaanse gevangenis op Guantanamo Bay. Uit 'Songs of War' blijkt dat gedetineerden gedwongen werden om de muziek uit het populaire tv-programma Sesamstreet op een erg luid volume te beluisteren. Minutenlang, soms uren, soms zelfs dagen. Om de gevangenen te breken. Moazzam Begg, een ex-gedetineerde van Guantanamo Bay en van Bagram getuigt: "De muziek stond zo luid. Het was waarschijnlijk een van de ergste martelingen voor de gevangenen."
Dat choqueerde en fascineerde een onthutste Christopher Cerf, die zo'n 200 kinderliedjes voor Sesame Street componeerde over veertig jaar. Hij wou weten hoe dit in zijn werk ging. "Mijn eerste reactie was dat dit gewoon niet waar kon zijn", zegt Cerf aan Al Jazeera. "Natuurlijk was ik niet opgezet met het idee dat mijn muziek moest bijdragen om gevangenen te breken, maar het werd nog erger toen ik later vernam dat de muziek ook ingezet werd op Guantanamo Bay tijdens verregaande, lang ondervragingen om de gedetineerden genoeg pijn te doen zodat ze zouden spreken."
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten