woensdag 23 mei 2012

Scotty uit 'Star Trek' zelf opgebeamd

De asse van acteur James Doohan, die Scotty speelde in de originele versie van de televisieserie 'Star Trek', is de ruimte ingestuurd. Ze bevindt zich aan boord van de Falcon-9-raket, die vandaag door de Californische raketbouwer SpaceX gelanceerd werd.
De raket, die de eerste onbemande capsule van een privébedrijf naar het ruimtestation ISS slingerde, vervoert de asse van 308 overledenen. Dat bevestigde het uitvaartbedrijf Celestis.
Eigenlijk probeerden Celestis en SpaceX al in 2008 de stoffelijke overschotten van 'Scotty' en 200 andere ruimtefans naar de ruimte te sturen. De raket geraakte echter niet in een baan rond de Aarde en de stoffelijke resten raakten verloren. Om op veilig te spelen bewaarde Celestis een deel van de asse, zodat een tweede poging mogelijk was.
Jaar rond onze planeet De asse steekt in de tweede trap van de Falcon-9, die nog rond de Aarde wentelt nadat de onbemande Dragon-capsule zich had losgemaakt. Naar schatting zal de asse ongeveer een jaar in een baan rond onze planeet draaien en dan verbranden in de atmosfeer.
Scotty was de ingenieur die in 'Star Trek' Captain Kirk en Mr. Spock terugstraalde naar het ruimteschip 'Enterprise'. Hij is een cultfiguur voor talrijke fans.

Geen opmerkingen: