maandag 21 mei 2012

Turkse dorpelingen zien Israëlische spion in trekvogel

Een dode trekvogel heeft een dorpje in het zuidoosten van Turkije in verhoogde staat van alarm gebracht nadat bewoners de vogel verkeerdelijk hadden aanzien voor een Israëlische spion, zo meldt de Britse openbare omroep BBC.
Dorpelingen vonden de trekvogel in een veld. Hun argwaan werd gewekt door een metalen ring aan de poot waarop "Israël" gestempeld was. De mannen besloten de politie te verwittigen nadat ze hadden vastgesteld dat de neusgaten van de vogel wel ongewoon groot waren en misschien wel eens een microchip van de Israëlische inlichtingendiensten zouden kunnen herbergen.
Het regionale bureau van het Turkse ministerie van Landbouw werd ingeschakeld voor nader onderzoek. Die kwam erachter dat het een Europese bijeneter betrof. De autoriteiten probeerden de bewoners van het dorpje nabij Gaziantep gerust te stellen met de boodschap dat trekvogels wel vaker met een ring worden uitgerust om hun vliegroutes te volgen.
Een functionaris bij het ministerie zei aan de BBC dat het enige moeite heeft gekost om de lokale politie ervan te overtuigen dat de bijeneter niet op zoek was naar Turkse staatsgeheimen en geen bedreiging vormde voor de nationale veiligheid.

Geen opmerkingen: