vrijdag 20 juli 2012

Hete worst zet Zweeds stadje op stelten

Het Zweedse stadje Simrishamn staat in rep en roer. Oorzaak van de hetze is een affiche van het plaatselijke hotdogkraam waarop een vrouw op een nogal suggestieve manier in een worst bijt. "Hiermee worden al onze inspanningen om de gelijkheid tussen de geslachten te bevorderen in één klap tenietgedaan", klinkt het boos bij de tegenstanders.
De affiche toont een vrouw die met beide handen een hotdog vastgrijpt en met haar lippen wellustig het topje van de worst beroert. Onder de foto staat de tekst 'Dikke worst met brood' en de prijs van deze ogenschijnlijk hemelse snack.
Ronduit seksistisch De reclameboodschap is helemaal niet naar de zin van Britten Dehlin, een experte in genderstudies. "Dit is een ronduit seksistisch beeld", fulmineert ze. "Dit is een laag bij de grondse manier om klanten te lokken die bovendien denigrerend is voor alle vrouwen".
Gewoon grappig Jörgen Andersson, de uitbater van het 'duivelse' hotdogkraam, ziet de dingen anders. "Ik vind de affiche gewoon grappig. Bovendien is exact dezelfde poster zeven jaar geleden gebruikt door een Zweedse vleesproducent. Toe heeft er geen haan naar gekraaid".
Vergunning op de tocht Door de hele heisa is intussen ook de aandacht van het stadsbestuur van Simrishamn gewekt. Een gemeenteraadslid dreigt er mee de vergunning van de uitbater in te trekken zodat hij zijn kraam niet meer mag opstellen aan de plaatselijke sporthal.

Geen opmerkingen: